Ksylitol – z czego i skąd?

W ostatnim czasie napływają do nas zapytania o rodzaj surowca, użytego do produkcji Ksylitolu, jakim dysponujemy.

Pragniemy więc oświadczyć, że na terenie U. E. jedynym producentem Ksylitolu – pochodzącego z drewna brzozy z dodatkiem innych drzew liściastych – jest firma Danisco Sweeteners, wytwarzająca go w Finlandii, gdzie występuje dostateczna dla zachowania równowagi środowiskowej ilość odpowiedniego drzewostanu o wysokiej jakości ekologicznej.
W załączeniu – certyfikowane oświadczenia producenta.

Wyjaśniamy jednocześnie, że nie rozprowadzamy ksylitolu uzyskiwanego z kolb kukurydzy, jaki produkowany jest obecnie w Chinach przez większość firm, także europejskich.

Dziękujemy za zainteresowanie działalnością i ofertą naszej firmy.
Życzymy pełnej satysfakcji ze wspólnych kontaktów oraz nabytych produktów.

GAJA – Elżbieta M. Kosińska




Pobierz certyfikat

Niniejszym zaświadcza się, że wszystkie produkty cukrowe (fruktoza, xylitol) firmy Danisco Sweeteners Oy, Kotka, Finlandia, zostały wyprodukowane w czystych i zdrowych warunkach i zgodnie z ustawodawstwem obowiązującym w Finlandii. Do produkcji w/w produktów nie używa się żadnych materiałów zwierzęcych, a tylko pochodzące z surowców roślinnych.
Udogodnienia produkcyjne odpowiadają standartowym wymaganiom higienicznym Fińskiej Administracji Zdrowia. Produkty nie zawierają żadnych substancji toksycznych i są odpowiednie jako żywność do konsumpcji przez człowieka.
Produkty te mają zezwolenie na zastosowanie do celów spożywczych w Finlandii, oraz są swoiście zatwierdzone według Sweetener Directive (1994) Unii Europejskiej , do zastosowania w żywności w Unii Europejskiej.

Taito Palo (.etc.)


Do wszystkich zainteresowanych: KSYLITOL  – NATURALNIE WYSTĘPUJĄCY CUKIER

Tłumaczenie dokumentu „XYLITOL – A NATURALLY OCCURING SUGAR”:

Pobierz oświadczenie

Ksylitol jest naturalnym składnikiem wielu owoców i warzyw, takich jak żółte śliwki (renklody), truskawki, maliny, kalafior, sałata i szpinak. Tak więc zawsze był naturalnym składnikiem nowożytnej diety człowieka.
Także ciało człowieka produkuje 5 – 15 gramów ksylitolu dziennie podczas normalnego metabolizmu węglowodanów w specyficznym cyklu.
Danisco Sweeteners Ltd. wytwarza ksylitol dla celów handlowych z surowców drzewnych – takich jak drewno brzozy i buku.