Koncentrat Joy Day Topinambur

Składniki aktywne:

EKO korzeń topinambura
Właściwości fizykochemiczne i biologiczne topinambura są od niedawna przedmiotem wnikliwych badań. Poza substancjami zapasowymi, bulwy zawierają niezwykle liczne i różnorodne prozdrowotne związki. w tym kwas askorbinowy (witamina C) i tiaminę (witamina B1), których, jak stwierdzono, w bulwach topinambura jest dwukrotnie więcej niż w ziemniakach, które również stanowią niedoceniane źródło tych witamin. Bulwy topinambura zawierają także dużo potasu, cynku, fosforu, żelaza, a przede wszystkim rekordową zawartość krzemionki. Ogólnie bulwy topinambura zawierają w swoim składzie 78-85% wody, suchej masy natomiast 14-22%, z tego do 15% stanowi wielocukier inulina oraz stosunkowo skąpe ilości białka i tłuszczu. Jednym z ważniejszych węglowodanów jest rozpuszczalna w wodzie inulina, która w organizmie człowieka ulega hydrolizie do fruktozy. Ta z kolei może być bezpiecznie używana przez chorych na cukrzycę.
Topinambur ma także działanie hepatoprotekcyjne (ochrona przed marskościa wątroby) i immunostymulujące, które to działania są coraz częściej uważane za niezbędny element profilaktyki chorób, w tym nowotworowych.

EKO korzeń marchwi
Korzeń marchwi zawiera odżywcze węglowodany – cukry m.in. sacharozę i glukozę, białko (bogaty skład aminokwasów), liczne karoteny (prowitamina A i β-karoten), olejek lotny, witaminy B1 i B2 , B6, znaczne ilości wit C , wit. E, H, K, PP oraz wapń, żelazo, miedź i fosfor.
Uważa się, że beta karoten zawarty w marchwi jest naturalną, codzienną (w miarę spożywania) szczepionką przeciwko chorobom serca, nowotworom i przedwczesnemu starzeniu się. Prowitamina A wspaniale działa na wzrok, związki mineralne zawarte w marchwi wpływają pozytywnie na cerę, jędrność ciała oraz włosy i paznokcie.
Ważnym składnikiem korzenia marchwi są flawonoidy, które działają przeciwskurczowo na naczynia krwionośne i oczywiście neutralizują wolne rodniki wspierające procesy patogenne i powodujące przyśpieszony proces starzenia się organizmu.

EKO korzeń pasternaka
Pasternak to cały czas niedocenione jeszcze warzywo posiadające składniki niezwykle korzystnie oddziałujące na zdrowie organizmu człowieka, takie jak: błonnik, wit. B1 (tiaminy), wit. B2 (ryboflawina), niacyna (wit. B3 lub witamina PP), wit. B5 (kwas pantotenowy), wit. B6 (pirydoksyna), wit. B9 (kwas foliowy), wit. C (kwas askorbinowy), wit. E (tokoferol), wit. K (fillohinon) oraz Potas, Wapń, Magnez, Sód, Fosfor, Żelazo, Mangan, Miedź, Selen, Cynk.
Pasternak posiada wiele prozdrowotnych właściwości, pobudza trawienie, reguluje krążenie, działa moczopędnie i ma działanie uspokajające.

Wskazanie szczególne:

Oprócz oddziaływań naszego preparatu związanego z wpływem bakterii probiotycznych na organizm człowieka, koncentrat napoju probiotycznego TOPINAMBUR polecamy szczególnie, ze względu na specyficzny skład ekstraktu warzywnego , osobom starszym i rekonwalescentom dla wsparcia organizmu bogactwem jego składników witaminowych, mineralnych i antyosydacyjnych oraz dla opóźnienia procesów starzenia się komórek. Hepatoprotekcyjne i immunostymulujące właściwości topinambura wspierają organizm w terapiach odtoksyczniających, oczyszczających wątrobę (np. przy nadużywaniu alkoholu).

WSTECZ