Pobierz ulotkę |
Zawiera wszystkie potrzebne naszym organizmom składniki odżywcze. Ma wyjątkową gamę komponentów: niezbędne aminokwasy, nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe, liczne cenne witaminy, minerały i pierwiastki śladowe. Zawiera więcej witaminy B12 niż wątroba wołowa. Pod względem zawartości chlorofilu żadna roślina zielona nie może się równać z chlorellą.
W tym mikroskopijnym organizmie zamknięta jest niezwykła energia biologiczna. Chlorella ma ponadto silne działanie przeciwwirusowe i przeciwnowotworowe – pobudza wytwarzanie interferonu w organizmie. Odtruwa też organizm z toksyn.
Co to jest Chlorella?
Na naszej planecie w morzach i wodach słodkich żyje łącznie około 23000 rodzajów alg. Większość ich istnieje od zamierzchłych czasów. Skamieniałości pochodzące z ery prekambryjskiej dowodzą że chlorella istnieje już od ponad 2500 milionów lat.
W przeciwieństwie do Japonii i Chin chlorella była prawie nieznana w Europie. Dopiero w połowie XX wieku pojawiły się pierwsze opracowania naukowe na jej temat. Od tego czasu wiedza o niezwykłych właściwościach chlorelli znacznie się wzbogaciła.
Algi mogą być jednokomórkowcami o mikroskopijnej wielkości, albo roślinami o kształtach drzewiastych ze zorganizowaną strukturą, tworzącymi prawdziwy podwodny las. Morza, jeziora, stawy, strumienie, rzeki, lecz również szczeliny, pnie drzew i wilgotne gleby są głównymi biotopami wszystkich alg.
Algi morskie charakteryzują się dużą zawartością białka oraz jodu. Duża zawartość jodu jest głównym elementem różniącym algi morskie od słodkowodnych. Może być ona niepożądana przy schorzeniach tarczycy. W przypadku niedoboru jodu w organizmie algi morskie są zalecane.
Algi słodkowodne charakteryzują się szczególną koncentracją ważnych substancji odżywczych. Ich bezcenne białka pozwalają na szybką odbudowę i regenerację zniszczonych komórek oraz tkanek organizmu. Algi te doskonale nadają się do hodowania, gdyż namnażają się z zawrotną prędkością. Chlorella pyroneidosa mnoży się z prędkością 40 razy w ciągu doby. Tak więc, można by, z ich pomocą, choć częściowo wyeliminować zjawisko głodu na świecie.
Nazwa chlorelli wywodzi się z łaciny i oznacza świeżą, drobną zieleń. Swój ciemnozielony kolor zawdzięcza chlorella dużej zawartości chlorofilu – najwyższej u poznanych dotychczas roślin. Wyróżnia się dziesięć odmian chlorelli. Najbardziej znanymi z nich są Chlorella pyrenoidosa, oraz Chlorella vulgaris. Pomimo ich genetycznego podobieństwa pyrenoidosa posiada jedną szczególną cechę, która czyni ją czymś wyjątkowym z punktu widzenia przydatności dla człowieka.
Słodkowodna alga Chlorella pyrenoidosa żyje w koloniach. Jej naturalnym biotopem są wody śródlądowe np. jeziora, stawy. Ten maleńki, jednokomórkowy organizm widzialny jest jedynie przez mikroskop dlatego nazywany bywa mikroalgą. W 600 krotnym powiększeniu można już zauważyć jej eliptyczno-owalny kształt. W przekroju komórka mierzy 2-12 mikronów.
Jak działa Chlorella?
Reguluje pracę jelit
Zaparcia to coraz częstsza dolegliwość związana z rozwojem cywilizacji. Używanie tradycyjnych środków przeczyszczających nie rozwiązuje problemu i po dłuższym czasie może doprowadzić do poważnych schorzeń przewodu pokarmowego.
Chlorella stosowana jako codzienne uzupełnienie diety przywraca prawidłowy transport jelitowy i regeneruje przyjazną florę bakteryjną na całej długości przewodu pokarmowego. Wypróżnienia staja się częstsze i regularne. W Stanach Zjednoczonych nazwano Chlorellę wielkim regulatorem, ponieważ równoważy wszelkie odchylenia organizmu od normy. Interesującym zjawiskiem jest równa skuteczność działania Chlorelli w przypadku zaparć oraz biegunek.
Oczyszcza organizm
W dzisiejszych czasach główną przyczyną wielu przewlekłych chorób są toksyny, metale ciężkie pochodzące z zanieczyszczonego środowiska oraz konserwanty.
Chlorella poprzez swoją unikalną budowę komórkową nieodwracalnie wiąże je i usuwa z organizmu. Ponadto uszczelniając ścianki jelit zapobiega wtórnym zatruciom czyli przenikaniu składu stolca do krwiobiegu. W sytuacjach szczególnego nasilenia uwalniania się toksyn z tkanek organizmu takich jak: post, intensywne odchudzanie, głodówka czy wizyta w saunie, Chlorella jest niezastapiona. Absorbując toksyczne związki zapobiega przeciążeniu nerek i watroby.
Buduje odporność
Stres, zanieczyszczenie środowiska, antybiotyki powodują osłabienie naturalnych funkcji obronnych organizmu. Chlorella w odróżnieniu od antybiotyków niszczy jedynie bakterie patogenne, wspomagając jednocześnie wzrost i rozprzestrzenianie się przyjaznej flory bakteryjnej. CGF pobudza produkcję makrofagów, które odpowiedzialne są za pochłanianie i niszczenie szkodliwych substancji, komórek nowotworowych, bakterii i wirusów.
Dlatego Chlorella jest szczególnie cenna w okresie jesienno-zimowym jako środek w profilaktyce przeciwgrypowej.
Jest pomocna w schorzeniach takich jak reumatyzm, artretyzm, cukrzyca, zaburzenia ciśnienia, trawienia i wchłaniania, jak również w wirusowych i bakteryjnych infekcjach, grzybicach oraz alergiach.
Odmładza organizm
W Japonii będacej największym konsumentem Chlorelli średnia wieku jest najwyższa na świecie. Chlorella przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek oraz DNA. Zapobiega przedostawaniu się szkodliwych substancji do krwiobiegu.
Chlorella bogata jest w biologicznie czynne substancje o charakterze antyoksydacyjnym. Chronią one komórki przed niszczacym działaniem wolnych rodników powodujacych przedwczesne starzenie się organizmu. Chlorella zapobiega chorobom serca, skóry, arteriosklerozie oraz zaćmie. Znaczna zawartość ksantofilu przeciwdziała pogarszaniu się wzroku.
Poprawia kondycję psychiczną i fizyczną
Przyjmujący Chlorellę zauważają zwiększenie swych możliwości fizycznych i intelektualnych. Następuje poprawa pamięci oraz zdolności do koncentracji. Dzieje się tak na skutek wzajemnie wzmacniającego się oddziaływania takich substancji jak CGF (Czynnik Wzrostu Chlorelli), witamin z grupy B i chlorofilu. Kwasy nukleinowe zawarte w CGF stymulują energię i siły życiowe. Chlorofil sprzyja produkcji czerwonych krwinek, zapewniając optymalne dotlenienie. W lepiej zaopatrzonych w tlen i składniki odżywcze komórkach nasila się metabolizm. Skutkuje to zwiększeniem energii życiowej oraz motywacji do działania.
Dlatego rozpocznij swoją kurację Chlorellą już teraz.
Najlepiej zacznij od małych dawek stopniowo je zwiększając, aby zharmonizować się z Chlorellą i wyczuć swoje własne zapotrzebowanie. Zarówno wielkość dawki jak i czas trwania kuracji jest rzeczą bardzo indywidualną. Przeciętnie powinien trwać około trzech miesięcy. Kuracje Chlorellą należy powtarzać przynajmiej raz w roku. Zadbaj również o prawidłową, bogata w błonnik dietę. Znajdź chwilę na relaks i obcowanie z naturą, bo tam tkwi sedno zdrowia i dobrego samopoczucia.
I nie zapominajcie o swoich pupilach – psach, kotach, kanarkach, jaszczurkach – one potrafią najlepiej ocenić niezwykłe zdolności chlorelli – mają instynktowną, zwierzęcą intuicję!
Zapraszamy do lektury artykułu o chlorelli:
W sieci na temat chlorelli:
- 1 opakowanie 200 tabletek 200mg: 21,50 pln (plus koszty przesyłki pocztowej)
- 1 opakowanie 500 tabletek 200mg: 47,50 pln (plus koszty przesyłki pocztowej)
Przy wartości zakupu powyżej 150 zł. – bez kosztów przesyłki.