Spirulina Pacifica

Zielononiebieskie algi z organicznej hodowli, źródło aminokwasów, witamin i enzymów odtruwających. „Zielone złoto” Hawajów. Chroni i regeneruje wątrobę, odżywia organizm, wzmacnia odporność. Naturalne źródło białka, beta-karotenu, witaminy B12 oraz kwasu gamma-linolenowego (G.L.A) – suplement diety.

SKŁAD:
alga morska – Spirulina platensis 500 mg,
amorficzny dwutlenek krzemu q. s.

SPIRULINA PACIFICA zawiera:

  • 60% pełnowartościowe białko z zestawieniem 18 aminokwasów (w tym 8 egzogennych)
  • beta-karoten (hawajska SPIRULINA posiada cztery molekularne formy beta-karotenu: 9-cis beta-karoten, 13-cis beta-karoten, 15-cis beta-karoten i trans beta-karoten
  • alfa-karoten
  • beta-kryptoksatyna i zeaksatyna odróżniają go od syntetycznego odpowiednika posiadającego tylko formę trans)
  • kwas gamma linolenowy (GLA)
  • witamina B12

SPIRULINA PACIFICA posiada największa koncentrację tych składników ze wszystkich znanych rodzajów żywności, zarówno pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego. SPIRULINA PACIFICA to bogate źródło łatwo przyswajalnego żelaza (56 razy więcej niż w szpinaku i 25 razy więcej niż w surowej wątrobie wołowej), potasu, selenu oraz witaminy E, której jest 3 razy więcej niż w kiełkach zbóż, a jej aktywność biologiczna jest o 49% większa od syntetycznego odpowiednika. SPIRULINA PACIFICA zawiera również znaczne ilości witamin z grupy B, makro i mikroelementów, enzymów, kwasów tłuszczowych, chlorofilu, fytocjaniny i pigmentu.
Zielono-niebieski kolor SPIRULINY wywołany jest zawartym w niej chlorofilem oraz polieptydowym barwnikiem – fytocjaniną. Chlorofil normalizuje wydzielanie soków trawiennych, wzmacnia krążenie krwi i pracy serca fytocjanina stymuluje i wzmacnia prces tworzenia się krwi, wspiera hormon EPO, który reguluje tworzenie komórek macierzystych szpiku kostnego. Naukowcy są zdania, że fytocjanina reguluje i wzmacnia produkcję białych ciałek krwi, nawet w przypadkach, kiedy komórki macierzyste szpiku są niszczone przez chemiczne toksyny i promieniowanie.
Hawajska SPIRULINA PACIFICA posiada bardzo silne właściwości antyoksydacyjne, odbywa się to za sprawą beta-karotenu, witaminy E oraz selenu. Przeprowadzone badania udowadniają, że tylko żywność, lub preparaty w skład, których wchodzi kompleks naturalnych karetonoidów posiada właściwości utleniające wolne rodniki. Dieta bogata w beta-karoten w dużym stopniu zapobiega powstawaniu chorób nowotworowych, redukuje ujemne skutki radioterapii i chemioterapii, odgrywa istotną rolę w profilaktyce przeciwmiażdżycowej, poprawia zdolność koncentracji i pamięć, wpływa korzystnie na jędrność skóry oraz zapewnia prawidłowe funkcjonowanie narządów wzroku. Syntetyczne formy beta-karotenu tych właściwości nie posiadają.
SPIRULINA PACIFICA jest najbogatszym źródłem kwasu gamma-linolenowego – GLA (występującego również w mleku karmiących matek). Oleje nienasycone w SPIRULINIE zawierają do 30% GLA. GLA stanowi również aktywny składnik olejku wiesiołka, który jest uważany za jego najbogatsze źródło, ale zawiera jedynie od 7 do 9% GLA. Kwas gamma linolenowy jest stosowany m.in. we wspomaganiu leczenia wysokiego ciśnienia, alergii i otyłości. Jest ważnym ogniwem w regeneracji komórek mózgowych uszkodzonych w wyniku działania alkoholu i narkotyków.

ZASTOSOWANIE:

  • wzmacnia system immunologiczny,
  • obniża poziom cholesterolu,
  • jest antyoksydantem, działa antybakteryjnie i antywirusowo,
  • regeneruje komórki centralnego układu nerwowego,
  • oczyszcza organizm z toksyn – spowalnia proces starzenia się,
  • wspomaga leczenie otyłości,
  • wspomaga leczenie chorób reumatycznych i wysokiego ciśnienia,
  • jest nadzieją w profilaktyce leczenia chorób nowotworowych i AIDS,
  • jest doskonałym uzupełnieniem diety wegetarian, ludzi starszych i rekonwalescentów,
  • usuwa negatywne oddziaływanie zdegradowanego ekologicznie środowiska, niehigienicznego trybu życia, braku aktywnego wypoczynku, stosowania używek i palenia papierosów,
  • jest całkowicie nietoksyczny,
  • nie posiada skutków ubocznych nawet w przypadku przedawkowania.

SPIRULINA PACIFICA z Hawajów jako jedyna uzyskała wszystkie międzynarodowe certyfikaty (m.in. ISO9002 oraz certyfikat produkcji koszernej).

Hawajska Spirulina Pacifica jest odmianą zwykłej Spiruliny Platensis, otrzymanej dzięki długoletniemu procesowi selekcji i unikalnej metodzie produkcji.

Cyanotech Corporation – producent Spiruliny uzyskał produkt najwyższej jakości pod względem czystości i zawartości elemantów odżywczo-leczniczych. Hawajska Spirulina Pacifica nie ma sobie równych na świecie.

Uprawa spiruliny dawniej i dziś

Niebieskozielone algi w tym spirulina w nomenklaturze naukowej mają nazwę „cyanobacterii”. W niektórych warunkach hodowlanych cyanobacterie jako produkt uboczny metabolizmu wytwarzają niebezpieczne toksyny, które następnie umiejscawiają się w strukturach komórkowych tych alg.

Poziom toksyn może być zależny od natężenia promieniowania słonecznego, głębokości zbiorników hodowlanych sztucznych bądź naturalnych, składu mineralnego wody i zmian środowiskowych, nie dających się przewidzieć.

Zażywanie preparatów z zakażonymi algami może doprowadzić do poważnych zmian w organizmie a w szczególności w wątrobie.

Wykrywalność toksyn jest skomplikowana i wymaga szczegółowych badań.

Cyanotech Corporation – producent Spiruliny Pacifici wraz z kilkoma wiodącymi producentami spiruliny i chlorelli założyli konsorcjum „Phytotoxin Research Project”, na zlecenie którego opracowano metodę wykrywania microcyst w niebiesko-zielonych algach. Laboratorium, w którym opracowano metodę nazywa się Wright State University (na życzenie zainteresowanych firm „Kenay A.G.” udzieli pełnej informacji na temat metody badań). W 1999 roku wykryto microcysty w jednym z produktów w Kanadzie. Fakt ten spowodował wycofanie z rynku preparatów zawierających algi.

Na rynku pozostała tylko Spirulina Pacifica z Hawajów, jako produkt o nieskazitelnej opinii i wyjątkowych właściwościach. Po tym fakcie rząd kanadyjski wydał oficjalny obszerny raport na temat zaistniałej sytuacji.

Hodowli alg Spirulina platensis jet bardzo wiele na świecie, szczególnie na Dalekim Wschodzie i Ameryce Południowej. W większości przypadków są to hodowle, których produkty są bardzo tanie a ich wrtość odżywcza i lecznicza znikoma. Rozwijający się na świecie system sprzedaży sieciowej czy inaczej multi level marketing wykorzystuje tego typu produkcje do realizacji swojego drabinowego systemu dystrybucji.

W produkcji alg olbrzymie znaczenie ma klimat, w którym są hodowane, metody produkcji w tym odżywianie oraz metoda otrzymywania produktu gotowego (proszek, tabletki).

System kontroli jakości na każdym etapie produkcji spiruliny, opakowania produktu zbiorczego i końcowego (butelki-ciemne szkło lub ciemny plastik, spirulina pakowana w białe plastikowe butelki szybciej się utlenia), to kolejne czynniki decydujące o jej jakości. Obszerne informacje na temat alg Spirulina Pacifica otrzymacie Państwo na stronie internetowej producenta:

http://www.cyanotech.com/spirulina.html

SPOSÓB UŻYCIA:
od 6 do 10 tabletek dziennie.

Dopuszczony do obrotu decyzją Głównego Inspektora Sanitarnego nr.:
GIS – D-949/97/02

Cennik detaliczny:

  • 1 opakowanie 60 tabletek: 30,50 pln (plus koszty przesyłki pocztowej)
  • 1 opakowanie 120 tabletek: 46,50 pln (plus koszty przesyłki pocztowej)
  • 1 opakowanie 180 tabletek: 65,50 pln (plus koszty przesyłki pocztowej)
  • 1 opakowanie 180g (proszek): 92,- pln (plus koszty przesyłki pocztowej)